Doneer aan Jeugd en Beweging - Amsterdam UMC

FONDS SPEELKWARTIER


       
     - Maak bewegen weer kinderspel!

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Een gezonde toekomst vereist een gezonde leefstijl. Helaas leven we tegenwoordig in een wereld waarin het topsport lijkt om er een gezonde leefstijl op na te houden. Kinderen bewegen daardoor veel te weinig en zitten heel veel stil. Mogelijk hebben kinderen voor het eerst in de geschiedenis een kortere levensverwachting dan hun ouders. Dat moet veranderen.

Kent u de Norm Gezond Bewegen voor de jeugd? Deze schrijft voor dat kinderen per dag tenminste 60 minuten matig tot intensief moeten bewegen. Helaas voldoen maar weinig kinderen aan deze norm. Kinderen zitten tegenwoordig meer dan 8 uur per dag stil, en zijn maar 30 tot 45 minuten per dag actief.  Dit is verontrustend, want regelmatige lichaamsbeweging is essentieel voor de optimale ontwikkeling van een kind, zowel op motorisch, psychosociaal als cognitief gebied. Daarnaast is een gebrek aan lichaamsbeweging een belangrijke riscofactor voor tal van ziekten. Schrikbarend genoeg zien we dat daardoor ook kinderen steeds vaker ouderdomskwalen vertonen zoals obesitas, type 2 diabetes en hypertensie.

Innovatief onderzoek samen met kinderen

Fonds Speelkwartier is in het leven geroepen om het onderzoek naar jeugd en beweging naar een hoger plan te tillen – samen met de kinderen zelf. Het fonds is een samenwerking tussen hoogleraar Jeugd en Gezondheid Mai Chin A Paw (foto links) van VUmc en de oprichters van het beweegprogramma Arie Boomsma (foto rechts) en Wouter Teerhuis. Samen met de kinderen gaan zij op zoek naar innovatieve manieren om de gezondheid van alle kinderen blijvend te verbeteren.

            


Benieuwd op welke manieren u kunt bijdragen aan Fonds Speelkwartier, of heeft u vragen? Neem dan direct contact op met Prof. Mai Chin A Paw via m.chinapaw@amsterdamumc.nl.

Doneer aan ons onderzoek

Donatiegegevens
(Indien u een Nederlands banknummer heeft, kunt u het BIC veld leeglaten. Bij gebruik van een buitenlandse bank graag dit veld invullen.)
Uw gegevens
Kalender (dd-mm-jjjj) 
* Wanneer u hier een vink zet, geeft u aan dat u op de hoogte gehouden wilt worden van activiteiten en nieuws van Amsterdam UMC. U geeft hiermee toestemming dat wij uw contactgegevens voor dit doel gebruiken.
Sluiten